Muziek Entertainment Tech Lifestyle Random

Gulden

40 reacties 0 likes 1441 pageviews
Prima
Prima

Tja lastig je krijgt voor de euro heel weinig guldens en het id dramatisch voor de export.

Maarja als de euro neergaat kan je beter een eigen munt hebben.

Like Quote
SILENZER
SILENZER

Ja vraag maar aan de Zwitsers. Lachen zich helemaal ziek...... NOT!

Weet je hoe stervens duur alles in Zwitserland onderhand is geworden?

Quote:
Superduur Zwitserland overweegt het ondenkbare

Kopje koffie bij café Gotthard in Zurich: bijna zes euro. Met dank aan beleggers die massaal in de degelijke munt vluchten. De Zwitserse business huilt.

De euro glijdt aan alle kanten uit, de dollar zwabbert, dus kiezen beleggers voor goud, of voor die degelijke, onafhankelijke Zwitserse franc. Gevolg is alleen dat de munt super-knetter-belachelijk duur wordt, iets met schaarste enzo. De OESO heeft berekend dat de franc qua koopkracht bijna 40% is overgewaardeerd ten opzichte van de euro.

Grens

Da's leuk voor Zwitserse bedrijven die hun grondstoffen in het buitenland halen, of Zwitserse burgers die even de grens overhoppen om voor Madurodam-prijzen boodschappen te doen, maar het berglandje is klein. En dan heb je, om met Joseph Luns te spreken, 'nogal veel buitenland' waar je zaken mee doet. Voor de export is de omhoog gierende Zwitserse munt een ramp, evenals voor het toerisme, toch zo'n 3,6 % van het BNP.

Dus gaan er steeds meer stemmen op om, ongehoord in het überonafhankelijke land van Wilhelm Tell, de munt te koppelen aan (vies gezicht) de euro. Thomas Jordan, baasje van de Zwitserse Centrale Bank, zegt tegen Bloomberg dat hij een hele rits van dat soort opties heeft om de koers van de franc in toom te houden. Een andere is het opkopen van buitenlands geld om investeerders even de andere kant op te sturen.

Voorzichtig

Hoe langer Jordan en de Centrale Bank wachten met maatregelen, hoe meer kritiek ze krijgen. Maar Jordan is niet voor niets voorzichtig: vorig jaar kocht de Bank massaal buitenlands geld op om de franc-koers in bedwang te houden, maar het gevolg was een historisch verlies voor de bank, ergens in de buurt van 21 miljard dollar. Maar toen de geruchten over de euro-koppeling gisteren begonnen rond te zoemen, zakte de koers van de franc meteen.

Intussen probeert het Zwitserse exporterende bedrijfsleven aan alle kanten de kosten te beheersen. Sommige bedrijven laten hun mensen meer uren werken tegen hetzelfde loon, andere betalen hun mensen uit in euro's. Maar veel Zwitsers zijn - terecht - bang om hun munt aan de euro te hangen, omdat de Europese munt een soort voetbal is geworden in een Champion's League-wedstrijd zonder scheidsrechter.

Like Quote
Your-Humble-Narrator
Your-Humble-Narrator

Ik word nooit nerveus van mensen die ergens op stemmen want meestal weet ik niet waar ze op stemmen, maar als ik dat wel zou weten zou ik nog niet nerveus worden omdat ik mensen nooit beoordeel op politieke voorkeur, ik beoordeel ze meestal op karakter, en douchebags heb je in elke soort en maat.

Bekrompenheid ook.

Like Quote
Patrick
Patrick

Die 5 euromunten waren hard. Als je die op tafel gooide wist je dat het serieuze business was. Voelde alsof je goudstukken had.

Like Quote
Anunaki
Anunaki

als we geen export hebben, is er binnenlands volop chaos

dan dropt het BNP naar de helft of minder, hoe gaan we dan alles betalen?

Like Quote

Reageren

meer :) :D :( ;) :o :+ :? :7 :/ :X :N :)) :9 :Y 8) :| :$ :'( :* ;( }:| >:) :P B-) :') :9~ B) :r :*) :O :S (8> O-) :Y) :w :z d:)b :Z }) 8)7 |:( *; -O- ^) 7(8)7 *O* _o_ _O-
Afbeelding uploaden